Johann Sebastian Bach’ın 6 İkonik Çello Süiti Hareketi

Çello Dersi İzmir ailesi olarak bugün sizler için Johann Sebastian Bach’ın 6 İkonik Çello Süiti Hareketi konusunu ele alacağız.. Konu özellikle klasik müzik ve çello olduğunda tarihe adını yazdırmış birkaç unutulmaz isim vardır. Bu isimler hem kendi dönemlerinde hem de yaşamlarından yüzyıllar sonra bile saygıyla anılır ve eserleri icra edilmeye devam eder çünkü ölümsüzlükleri eserlerinin ikonik tavrından gelir. Tabi ki böyle müzik dehalarından bahsederken akla gelen ilk isimlerden biri de Johann Sebastian Back’tır. 

Johann Sebastian Bach, Alman Barok müziğinin ustası olarak kabul edilir ve ölümünden yüzyıllar sonra son derece etkili bir besteci olmaya devam eder. Bestelerinin öne çıkan özellikleri arasında 1700’lerin başında bestelenen altı viyolonsel süiti yer alır. Biz de bu nedenle bugünkü yazımızda Johann Sebastian Back’ın 6 ikonik çello süiti hareketinden bahsedeceğiz.

Çello Derslerimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Johann Sebastian Bach’ın 6 İkonik Çello Süiti Hareketi

Bach’ın Çello Süitlerinin Tarihi   

Almanya’nın Leipzig kentinde yaşayan Bach, viyolonsel süitlerini muhtemelen 1717 ile 1723 yılları arasında Saksonya-Anhalt’taki modern Anhalt-Bitterfeld bölgesinin başkenti Cöthen’de yazmıştır.

Bach, o zamanlar hem koro hem de enstrümantal müziği denetleyen bir müzik direktörü olan bir kapellmeister olarak çalışıyordu. Çello süitleri, özel evlerde veya salonlarda bir oda müziği biçimi olarak çalınabilir veya bir konser sahnesinde solo bir çellist tarafından çalınabilir şekilde ortaya çıktı.

Bach’ın Barok döneminde, çello nispeten yeni bir enstrümandı. Başta diğer enstrümanlara eşlik eden bas keman ve viyola da gamba da dahil olmak üzere yakın kuzenleri vardı. Zamanla, Barok besteciler konçertolarda ve sonatlarda çello çalmaya başladılar. Bach’ın bir dizi çello solo süit yazma seçimi, enstrümanın profilini daha da güçlendirdi.

Johann Sebastian Bach’ın 6 İkonik Çello Süiti Hareketleri

Bach’ın solo çello süitlerinin altısı da aynı altı hareketli yapıyı takip eder. Bu hareketli yapı bir bakıma Bach’ın imzası gibi görünür. 

Şimdi hazırsanız ikonik 6 süitin genel özelliklerine kısaca bakalım.

Prelude

Bir prelude daha uzun bir müzik parçasına giriş niteliğindedir. Bach’ın 1 numaralı Çello Süitindeki zarif başlangıç, genellikle film fragmanları ve reklamlar için zemin görevi görür.

Allemande

Allemande 4/4 zamanda oluşan yavaş bir harekettir. Standart allemande ritmi, noktalı bir çeyrek nota ile bir ölçüme başlar ve ardından iki vuruşun yükselişinde iki on altıncı nota gelir. Bu neşeli ritmik desen, allemande’yi Rönesans ve erken Barok dönemlerinde popüler bir dans formu haline getirdi.

Courante

Üçlü metrede nispeten hızlı bir dans bölümüdür. İki bölüm arka arkaya oynatıldığında bir allemande’den kayda değer bir kontrast oluşturur. Allemande gibi, standart courante ritmi de düşüşte noktalı çeyrek nota ile başlar. Bunu, beat two’nun yükselişiyle ilgili sekizinci bir not izler.

Sarabande

Fransız ve İtalyan kökleri olan courte’nin aksine, Sarabande İspanya’dan geliyor. Bach’ın çello süitlerinin en ikonik hareketlerinden bazıları, C minor’daki 5 numaralı çello süitinde olduğu gibi sarabande bölümlerinde yer almaktadır.

Galanteries

Bach’ın çello süitlerinin galanterileri değişir. Çello süit No. 1 ve Çello süit No. 2’de beşinci hareket iki minuet içerir. Çello süit No. 3 ve Çello süit No. 4’te beşinci hareket iki burré içerir. Çello süit No. 5 ve Çello süit No. 6’da beşinci hareket iki gavott içerir.

Gigue

Bir müzik süitine şenlikli bir son olarak kabul edilir. Fransızca “gigue “kelimesi İngilizce “jig” kelimesine eşdeğerdir.