Derin Bir Çello Temizliği Nasıl Yapılır

Çello çalmak, estetik, keyifli ve sanatsal anlamda en çok tatmin edici şeylerden biridir. Ancak bir çelloya sahip olmak çok da kolay bir durum değildir. Özellikle son zamanlarda enstrümana olan talep ve fiyatların yüksek olması bir çello sahibi olmayı daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle sahip olduğunuz çellolara iyi bakmak son derece önemlidir. Peki enstrümanınıza iyi bakmak için derin bir çello temizliği nasıl yapılır merak ediyor musunuz? 

Eğer cevabınız evet ise bu yazımız tam size göre… Çünkü bu yazımızda sizler için adım adım derin bir çello temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. Sizler de çellonuzun ömrünü uzatacak bu adımları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Çello Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Hazır mısınız? O halde başlayalım. 

Doğru Malzemeleri Hazırlamak

Bir çelloyu derinlemesine temizlemek için ilk yapmanız gereken doğru malzemelere sahip olmaktır. Çünkü gerekli ve doğru malzemeleri kullanmadan bir çelloyu derinlemesine temizlemek çok daha zor olacaktır. 

Derin bir çello temizliği için sahip olmanız gereken şeyler ise, temiz ve yumuşak bir bez, bir el havlusu, alkollü bir temizleme sıvısı ve vernikler için ekstra temizleyici. 

Derin Bir Temizlik İçin Günlük Temizlik Rutini Oluşturun 

Egzersiz seansınızı veya performansınızı bitirdikten hemen sonra çellonuzun göbeğini silmek için temiz ve yumuşak bir bez kullanın. İşiniz her bittiğinde bunu yapın. Bu kadar basit.

Eğer her seferinde çellonuzu temizlerseniz derin ve kapsamlı bir temizlik yapacağınız zaman işleriniz büyük oranda kolaylaşacaktır. 

Klavye Ve Tellerin Temizliği

Cilayı korumak için klavyenin altına yani karnın üzerine eski bir el havlusu yerleştirin.

Ardından, reçine birikimini silmek için yumuşak bir bez üzerine küçük bir sürtünme alkolü kullanın. Bunu yaparken alkolün oranına çok dikkat edin. Çünkü fazlası verniklerinize zarar verebilirsiniz

Telleri alkolle doldurulmuş bezle köprüden somuna kadar sıkıca silin. Beziniz kirlenene kadar silmeye devam edin. Parmaklarınızın dizelerle ve klavyeyle temas ettiği yerdeki dizelerden çıkardığınız kir miktarını gözlemlediğinizde şaşırabilirsiniz.

Dizeler temizlendikten sonra kayma hareketinin biraz daha kolaylaştığını da fark edebilirsiniz. 

Temizledikten Sonra Parlatmayı Unutmayın

Çellonuzun tellerini, gövdesini ve klavyesini iyice temizledikten sonra, onu hem korumak hem de parlatmak için vernik sürmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Bu işlem hem estetik olarak çellonuzun güzel görünmesini hem de bir taraftan bir sonraki derin temizliğinize kadar çellonuzun korunmasını sağlayacaktır.