Viyolonsel Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Çello, geniş boyutlara sahip bir çalgı olmasından dolayı temizlik ve bakımı daha zor yapılan bir enstrumandır. Bu sebeplerden ötürü çellonun korunmasına ekstra özen gösterilmeli, çello taşınması esnasında bir yere çarpmamalı ve kılıfından çıkarılırken dikkat edilmelidir. Çello icrasının bitmesinden sonra enstrumanınızı saklayacağınız alanın korunaklı ve darbelerden uzak bir yerde olması, çalgı için hayati önem taşır. Aksi takdirde bir yerden darbe görmesi sonucu oluşan problemlerde telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Reçine adı verilen ve bal renginde veya daha koyu tonları bulunan bir madde çellonun yayına besleyicilik sağlaması açısından ya da sesin daha volümlü çıkmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bu madde zaman içerisinde çalımla birlikte çalgının üzerinde tortular oluşmasına sebebiyet verir. Çellonun üzerinde yer alan tortular hafif nemli bir bez yardımıyla çok hafifçe silinmeli ve reçine kalıntıları temizlenmelidir.
Gövde bir diğer adıyla göğüs bölümünde de zamanla toz yapışmalarından dolayı kirlenme olacaktır. Bu bölgelerin temizliği için üretilmiş, enstrumanlarda kullanılan özel ahşap temizleyiciler bulunmaktadır. Bu kimsayallardan çok az miktar gövdeye damlatarak bir pamuk yardımıyla çellonuzu temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda tellerin temizliğini yapmak için de alkolsüz bir ıslak mendili tercih edip, yine hafifçe tellerin üzerinden geçebilirsiniz.
Aslında diğer enstrumanlara göre daha zor temizlenmesine rağmen, çellonun temizliği daha kısa ve kolay yolludur. Enstrumanın belirli bir süre sonra alanında uzman bir kişiye götürülüp genel bakım ve onarımları yaptırılmalıdır. Aksi takdirde üzerinde oluşan birikintiler, aksamlarda çıkan problemler zaman içerisinde çelloya zarar vermeye başlayacak ve verimli ses elde edilemeyecektir.
Çello kursu yazımızda da çelloya dair bir çok bilgiyi bulabilirsiniz, aşağıdaki adresten İzmir çello kursu yazımıza ulaşabilirsiniz.