Çello Ve Kontrbas Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uzaktan bakan biri için birbirine çok benzeyen çello ve kontrbas aslında pek çok anlamda birbirlerinden ayrılan aynı ailenin iki üyesidir. Belki de ilk bakışta bu farklılıkların bir kısmı belli değildir fakat iyi bir gözlemci ya da dinleyici iseniz bu farkların en gizli olanını bile hemen fark edebilirsiniz. 

Biz de bugünkü yazımızda sizler için çello ve kontrbas arasındaki farklara kısacak değinmek istedik. Eğer size de aynı ailenin bu iki üyesi arasındaki farklara daha yakından bakmak istiyorsanız  yazımızı okumaya devam edin.

Çello Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Akort Sistemleri

Çello ve kontrbas arasındaki temel farklardan biri iki enstrüman arasındaki akort farkıdır. Bir viyolonsel tipik olarak düşükten yükseğe (C, G, D ve A) olarak akortlanırken, kontrbaslar (E, A, D ve G) olarak akortlanır ve düşük E viyolonsel C’den daha düşüktür. Bu standart akort uygulamasının sonucu, çello için yaklaşık beş oktavda maksimuma çıkarken, kontrbas dört civarında maksimuma çıkar.

Boyutları

Çello ve kontrbas, kendi aileleri arasında en büyük enstrümanlar olmasına rağmen, boyutlarında önemli bir fark vardır. Kontrbas yaklaşık 1 buçuk ile 1.80 metre uzunluğundadır ve yaylı ailesindeki en büyük enstrümandır, çello ise biraz daha küçüktür. Çello, yaylı ailesindeki oturarak çalınması gereken tek enstrümandır. Öte yandan kontrbas, ayakta veya uzun bir taburede otururken çalınabilir.

Ses Farkı

Tenor sesi olan bir enstrüman olarak bilinen çello, hem keman hem de viyoladan daha derin ve daha zengin bir tona sahiptir. Ekstra oktav aralığı nedeniyle, kontrbas, viyolonun üretemediği daha derin bir ses üretebilir. Çello orkestra çok popüler olan, büyük senfoni orkestralarında bulunur. Ancak kontrbas hemen hemen tüm müzik türlerine uyum sağlayan daha derin ve bas tonları içinde barındırır. 

Tüm bu özelliklerinin arasında bir çello ile kontrbas arasındaki en temel fark tabi ki çalınış pozisyonlarıdır. Herhangi bir orkestra içinde bu iki enstrümanı birbirinden ayırmak sesleri bağlamında zor olsa da görünüşleri yaylı ailesinin bu iki enstrümanını ayırmak için yeterlidir. Tabi ki her ikisi de müzik için vazgeçilmez birer enstrümandır.