Çello Pus Pozisyonu

İzmir çello kursu olarak pus pozisyonuna incelemeden önce size çelloyu daha yakından tanıtmak istedik. Çelloyu daha yakından tanımanız sonucunda pus pozisyonunun nasıl kullanıldığını, daha doğrusu hangi amaçla kullanıldığını anlayabilir ve çalışmalarınızı bu bilinçle gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki pus pozisyonu ileri bir çalışmadır. Öncelikle çello eğitimi İzmir çalışmalarınızı hızlandırmalı ve çeşitli pozisyon çalışmaları yaparak parmaklarınızı eğitmelisiniz.

  1. yüzyılda ilk örnekleriFransa’daortayaçıkançellonunşeklikadınvücudunuandırır. Gövdenin ön kısmı ladin ağaci, arka kısmı, kenarlar ve boyun kısmı akçaağaç, kulaklar ve tuşe abanozdan yapılır. Ön tabla tellerin verdiği basınçtan çökmesin diye bir can direği ile iç kısımdan desteklenir.Boyu 1.55-1.56 cm. arasında değişir ve enide 76 cm.’dir. Arşe çoğunlukla gül ağacından yapılabileceği gibi karbonfiber veya özel tasarım olabilir. Kıllar ise at kuyruğundanyapılırancakortaseviyeçellosatışlarındagenelliklesentetikkılverilmektedir. Çellodan sesin çıkabilmesi için kıllara reçine sürmek gerekir. Çellonun atası ‘Viola da gamba’ adı verilen perdeli bir çalgıdır. Viyolonsel,Keman, viyola ve kontrbas ile aynı yaylı ailesindendir. Keman ile viyolonselin şekilleri büyük oranda birbirini andırsa da boyutları çok farklıdır. Karşıdan bakıldığında gövdesinin orta bölümünde bulunan ve el yazısı ile ‘f’ harfini andıran 2 adet ses deliği bulunmaktadır.Yayın tellere teması ile titreşen tellerden çıkan ses, gövdenin içindeki havayı titreştirerek bu deliklerden geri döner.

Kullanılan reçine kıllara yapışmakta ve tele temas sürekli kılınmaktadır. Başlangıçta beş telli olarak üretilen ve kullanılan bu çalgı, önceleri orkestrada sadece bas sesleri çalmak için kullanılmıştır. Tek başına belirgin bir çalgı olarak ortaya çıkması ise 18, yüzyılda olmuştur. Viyolonsel “insan sesine en yakın” ses çıkaran müzik âletidir.

Çello denilince akla gelen parçalar Johann Sebastian Bach’ın 6 süiti; Beethoven, Brahms, Vivaldi, Rachmaninoff, Chopin ve Debussy gibi sanatçıların sonatları; Dvorak, Haydn, Elgar, Monn, Schumann, Saint-saens, Shostakovich,, Vivaldi gibi bestecilerin yapmış oldukları konçertolar.

Pus PozisyonuNedir ?

Çello için yazılmış eserlerde fa anahtarı kullanılır ancak eser tizleştikçe yani inceldikçe do anahtarına ve sol anahtarına geçişyapılır ve kullanılır. Bu notaların bulunduğu konumlar çellonun gövdesi üzerindeki yerdedir ve açık pozisyon çalar gib iel  burada rahatça konumlanamaz. O nedenle başparmağın yan tarafı çello teline bastırılarak diğer parmaklar açık pozisyonda olduğu gibi sıralanır. Bu çalıma pus pozisyonu denmektedir.