Çello ya da diğer adından da hatırlayacağımız gibi viyolonsel hem görünümü şık hem de sahip olduğu ses ile birçok gönülde kendine yer etmiş bir enstrümandır. Bu yazımız kapsamında sizlere ;
- Çelloya dair en temel bilgiler
- Çello ile alakalı ilginç bilgiler
- En çok merak edilen ” herkes çello çalabilir mi ? ” ve ” çello için yaş sınırı var mı ? ” sorularının cevaplarını vereceğiz.
Çelloya dair en temel bilgiler
- İnsan sesine en yakın sese sahip bir enstrümandır
- Tarihteki ilk örnekleri 5 telli olsa da şuan 4 telli olarak üretilmektedir.
- Fa anahtarı yardımı ile çalınır ve tellerinin isimleri en kalından en inceye doğru Do – Sol – Re – La ‘dır.
- Bas sese sahip bir enstrümandır.
- Öğrenmesi kolay olmayan ve uzun süre disiplinli bir çalışma gerektiren bir enstrümandır.
- Gövde kısmında iki tane F harfine benzeyen delik bulunur ve hava bu deliklerden titreşerek çıktığı için ses elde edilir.
- Çello bacak arasına alınarak çalınan bir enstrümandır ve bu duruşu kolaylaştırmak adına pick adı verilen metal bir çubuğa sahiptir.
- Oturduğunuz sandalyede sırtınızı dayamadan dik bir şekilde ancak rahat bir duruş ile çelloyu tutmalısınız.
- Her enstrümanda olduğu gibi çello çalarken de parmakların çello üzerindeki konumu dik olmalıdır.
- Çello perdesiz bir enstrümandır ve bu nedenle doğru notaları bulmak, onlara basmak için dikkatlice dinlemeli ve gereken özeni göstererek çalışmalısınız.
- Bas bir sese sahip olduğundan dolayı parçalardaki boşlukları rahatlıkla doldurur.
- Çello öğrenmek için ihtiyacınız olan tek şey sabır ve verimli bir çalışmadır.
Çello hakkındaki ilginç bilgiler
- Çello ismi İtalyanca’da Violone olarak ortaya çıkmıştır ve günümüze kadar adını korumuştur.
- Birden fazla çellonun bir arada bulunması ve karşılıklı atışma yapmasına celli denilmektedir.
- Çello çok farklı boyutlarda üretilebilmektedir. Bu boyutlar ise ; 7/8, 3/4, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10 ve 1/16
- Çellonun kenarlarındaki dekoratif görünen süslemelere purfling denilmektedir ancak bu süslerin asıl amacı çello ağacının çatlamasının önüne geçmektir.
- Çello kalıp olarak üretilse de parçaların birbirine yapıştırılması gerekmektedir. Bu yapışma hayvansal kökenli yapıştırıcılar tarafından sağlanır.
- Çello üzerine yazılmış onlarca konçerto,sonat bulunmaktadır.
- Mstislav Rostrophovic çello repertuarının gelişmesindeki en kilit isimlerden biri olmuştur. Kendisinin sırf çello üzerine 200 den fazla eseri bulunmaktadır.
- Her ne kadar klasik müziğin bir parçası olsa da One Republic, SmashingPumpkins, Nirvana ve Aerosmith gibi gruplar parçalarında oldukça fazla çello kullanırlar.
Herkes çello çalabilir mi ?
Çello çalması zor ancak gerekli zaman ayrılırsa rahatlıkla çalınabilecek bir enstrümandır. Perdesiz bir enstrüman oluşundan dolayı çello çalmaya başlayan kişilerin en çok zorlandığı nokta doğru notaları elde etmek konusundadır. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ile siz de çello çalabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çello çalmak için ihtiyacınız olan tek şey sabır ve verimli bir çalışma programıdır.
Çello için yaş sınırı var mı ?
Çello çalmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır çünkü çello çok farklı boyutlarda üretilebilen bir enstrümandır. Dikkat edilmesi gereken nokta küçük yaşta çocuğunuzu çelloya yöneltmek istiyorsanız ;
- Çocuğunuz daha oyun çağında olduğundan alanında uzman bir eğitmen ile çalışmalısınız
- Küçük yaşta müzik sevgisini rahatlıkla aşılayabilecek ve enstrümanını daha çok benimsemesini sağlayacak profesyonel bir eğitim merkezi ile iletişime geçmelisiniz.