Çello Öğrenmek İsteyenler Buraya!

Çellonun Tarihi

Çellonun kökleri 16 yüzyıl Fransa’ya kadar dayanır. Eski dönemlerde orkestralarda bas sesleri tamamlamak için kullanılsa da günümüzde bu işi kontrbassa bırakarak solo enstrümanı olma yolunda önemli bir yol kat etmiştir. İlk olarak 5 telli olarak dizayn edilen çello daha sonraları bu formunu yakalamıştır. Çello direk günümüzde ki haliyle bulunmamış her enstrüman gibi bugüne gelişme göstererek ve eklemeler yapılarak gelmiştir. Çellonun günümüzdeki halini alması 18 yüzyıldan itibaren başlamıştır.

çello-kursu-izmir-karşıyakaYaylılar ailesi mensubu olan çello perdesiz bir enstrüman olması bakımından diğer enstrümanlara göre çalımı daha zor bir alettir. Perdeli enstrümanlarda seslerin net çıkacağı yerler daha kolay bulunur iken perdesiz bir enstrüman olan çelloda sesleri bulmak daha çok çaba gerektiren bir çalışma gerekmektedir. Ama bu çabanın karşılığını kulağınızı geliştirerek alabilirsiniz. Doğru sesi tam basabilmeniz için kulağınızın seslere tam alışması gerekmektedir. Disiplinli çalışmayla birkaç gün sonra kulağınızın geliştiğini ve seslerin doğru olup olmadığını kendiniz fark edeceksiniz. Bu çellonun zor olmasına karşın kendinizi daha çabuk geliştireceğiniz bir avantajıdır.

Çello Eğitimi İzmir

Çello eğitimini temelini tutuş oluşturur başlangıç seviyesinde ki her egzersiz sizin çelloda ki temelinizi oluşturması bakımından oldukça önemlidir. Doğru oturuştan başlayıp, doğru çello tutuşu, doğru yay tutumu, yay çekişi, parmak egzersizleri gibi egzersizler atlanmadan titizlikle yapılması gerekmektedir. Aksi halde ileride düzeltilmesi daha zor olmakla birlikte öğrenmeyi daha da güçleştirecek bir etkendir. Buda sizin enstrümandan soğumanıza belki de enstrümanı bırakıp oda süsü olarak kullanmanıza neden olacaktır. Çello eğitiminde öğrenmenin tam süresini vermek doğru değildir. Çello eğitiminde öğrenme süresi kişinin azmi ve istediğine göre değişmektedir. Verilen egzersizleri günü gününe disiplinli bir şekilde yaparsanız eğitiminiz daha da hızlı gelişecektir. Hocanın tavsiyelerini tam anlamıyla uyduğunuz takdirde 3 ay içerisinde şarkılara geçmiş olacaksınız.

Çellonun Çalınış Şekilleri

Çello çalınış türü bakımından iki şekilde çalınmaktadır. İlk olarak Pizzicato tekniğini inceleyelim. Pizzicato tekniği çelloda basılan notanın yayla çekilmek yerine parmakla çekerek oluşturulan bir tekniktir. Özellikle Klasik Müzik konserlerinde şarkı aralarında bu tekniği kemanda veya diğer yaylılarda sıklıkla görebilirsiniz. Oldukça kullanılan bir tekniktir. Diğer bir teknik ise Pizzicato tekniğinden daha fazla kullanılan ve çello çalmak denilince ilk akla gelen teknik olan arşeyle çalma yöntemidir. Genelde çello arşeyle çalınmaktadır. Kolay gibi gözükse de başlangıç seviyesinde oldukça üstünde durulan bir tekniktir.

Çello Tutuşu ve Oturuş

Çello çalmaya başladığınızda doğru ses basmanızı sağlayan en önemli etken çello tutuşu ve oturuşunuzdur. Çello çalarken kesinlikle kendinizi kasmamalıyız. Dirsekleriniz rahat ve serbest olmalıdır. Dik durarak çelloyu iyice kontrol altına alıp iyice sahiplenmeye çalışmanız sizi hem mental olarak hem de pratikte çelloya daha çok ısınmanızı ve benimsemenizi arttıracaktır.  Arşeyi tutarken omuzunuzun fazla yukarda olmamasına özen göstermelisiniz. Aynı şekilde bileğinizin de fazla dışarda olmaması gerekmektedir. Bu gibi fiziki etkenler yay çekişinizi sınırlayan önemli etkenlerdir. Bu tutumların doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde çello çalmak daha da zorlaşacaktır. Yanış bir şekilde kabullenilip devam edildiği takdirde ise ilerde düzeltilmesi daha zor olup bazı parçalara eşlik dahi edemeyebilirsiniz.

Çello eğitiminde temel egzersizleri tam anlamıyla yaptıktan sonra boş yay çekme gamları öğrenmeyle devam eder. Gam bilgisi armoni bilgisiyle doğru orantıda gitmektedir. Çello eğitiminde nota ve armoni eğitiminin de önemli bir yeri vardır. Daha sonra Akord sistemine geçilmektedir. Çello kalından inceye doğru boş tellerde LA – RE – SOL – DO olarak akordlanır. Örneğin En üst tel olan LA telinde egzersiz yapıldığında sırasıyla Si, Do, Re seslerine ulaşılır. Bu şekilde armoni ile iç içe alıştırmalarda öğrenme sürecine girer ve devam edersiniz.

Çello kursunda çelloya dair temel bilgilerin yanısı sıra çello tarihi, çello bakımı, çelloyla grup çalışmaları gibi farklı çalışmalara da yer verilmektedir. Çello kursu programı kişiye özel olarak hazırlanmaktadır.

 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.