Çello çalmak hem bedensel hem de zihinsel olarak kendinizi geliştirmeyi, belirli kurallara ve pratiklere bağlı kalarak kas hafızanızı ilerletmeyi gerektirmektedir. Ancak her enstrümanda olduğu gibi çello çalarken de işinizi kolaylaştıracak bazı püf noktaları vardır.
Biz de bugünkü yazımızda sizler için, çello çalarken kullanabileceğiniz ve kesinlikle işinizi kolaylaştıracak önemli dört püf noktasından bahsedeceğiz.
Eğer siz de çello tekniğinizi geliştirmek ve çalışırken daha rahat ve performanslı sonuçlar almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Çello Kursu hakkında ayrıntılı bilgiler için Buraya Tıklayın..
Başınızı Dik Tutun
İnsan vücuduna baktığımızdan en ağır bölümlerden biri kesinlike kafa ve baş kısmımızdır. Bu nedenle çello çalarken en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden biri de baş pozisyonudur.
Kafanız çok ağır ve pek çok çellistin yaptığı gibi öne doğru eğmek sadece tekniğiniz için değil, genel olarak sağlığınız için korkunç bir alışkanlık. Başınızı omurganızın üstünde dengeli tutmayı alışkanlık haline getirin. Bu sayede boynunuzun, sırtınızın ve kollarınızın daha özgür hissettiğini göreceksiniz. Aynı zamanda başınızı dik tuttuğunuzda, çello çalışırken enerji seviyenizin arttığını hemen fark edeceksiniz.
Doğru Nefes Alın
Hayatta kalmak için nefes almak kuşkusuz ki en önemli ihtiyaçtır. Öyleyse neden çoğumuz çello çalarken nefesimizi uzun süre tutuyoruz ya da düzensiz, yüksek sesle nefes nefese sesler çıkarıyoruz?
İyi haber, etkili nefes almayı öğrenmek sağlığınız için harika ve viyolonsel çalmanız için son derece önemli bir nokta. Viyolonsel uygulamasında, Viyolonsel performansında, uzun tonlarda ve vardiyalarda “nefes alma” konusunda pek çok egzersiz vardır.
Çello çalarken, nefes almak için yapabileceğiniz en iyi şey, doğal solunum döngüsüne çok fazla müdahale etmemektir. Bununla birlikte, çoğumuz farkında olmadan yıllarca çello çalarken verimsiz nefes almayı öğretiyoruz. Bu köklü alışkanlığı geri almak kolay değil, ama bundan sonrası için adım adım geliştirilebilir bir şey.
Kolay bir parça seçin, çalmaya başlayın ve her geçişte nefes aldığınızı kontrol edin. Eğer doğru nefes almadığınızı düşünürseniz burnunuzdan sessizce nefes vererek ciğerlerinizi boşaltın. Akciğerleriniz otomatik olarak yeniden şişirilir, bu da tek kasıtlı eyleminizin nefes vermek olduğu anlamına gelir. Doğal döngü geri yüklenene kadar bunu deneyin.
Yüzünüzü Germeyin
Vücudumuz birbirine bağlı parçalardan oluştuğundan, yüz gerginliği boynunuzu, omuzlarınızı ve kollarınızı da gerginleştirir. Çello çalarken ağzınızı kasıtlı olarak yumuşatın ve bunu yaparken dilinizi yumuşattığınızdan emin olun.
Kol Pozisyonlarınıza Dikkat Edin
Çello ile bir parçayı çalarken ya da etüt yaparken kollarınızın ve boynunuzun ağrıdığını hissedebilirsiniz. Bu durumda ilk bakmanız gereken şey kol pozisyonlarınız olmalı. Her bir notanın doğru bir pozisyonu vardır. Eğer bu pozisyonları çalışır ve kas hafızanıza yerleştirirseniz hatalı bir çalışma yapma ve kendinizi gereksiz yere yorma alışkanlığından da kurtulacaksınız.