Çello Çalarken Gelen Bozuk Sesleri Nasıl Düzeltirim?

Diğer tüm yaylı enstrümanlarda olduğu gibi çello çalarken de bazen cızırtılı ya da titreşimli bir ses duyarız. Bu özellikle yeni başlayan çello öğrencileri için ya da bu sesi daha önce duymayan çello çalanlar için oldukça endişe vericidir. 

Neyse ki çello çalarken gelen bozuk sesleri onarmak çoğu zaman düşünüldüğü kadar zor değildir. Hatta pek çok durumda bir uzmana göstermeye bile gerek kalmadan kendi başınıza yapabileceğiniz işlemlerdir. Tabi ki nereye bakmanız gerektiğini bilirseniz. 

Bu nedenle, biz de bugünkü yazımızda çello çalarken gelen bozuk, cızırtılı ya da uğultulu sesleri nasıl tamir edebileceğinize dair bir yazı hazırladık. Eğer siz de çellonuzdan böyle sesler duyuyorsanız ya da çello çalıyor ve bir gün böyle bir sorun ile karşılaşma olasılığınızın olduğunun farkındaysanız yazımızı okumaya devam edin. 

Emin olun sizin için, bugün olmasa da bir gün illa ki kullanabileceğiniz bilgileri bulacaksınız. 

Çello Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Soundpost’unuzu Kontrol Edin     

Düşmüş bir ses parçası sadece korkunç ton kalitesine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çellonuza en fazla zarar verebilecek öğelerden biridir.

Soundpost’unuzun uygun noktada olup olmadığını belirlemek için tiz f deliğine bakın. Soundpost köprüden kısa bir mesafede, kuyruk parçasına doğru ve doğrudan en yüksek dizenin altındaysa, soundpost doğru yerdedir ve bu muhtemelen uğultu veya cızırtıya neden olmaz.

Eğer düşmüşse veya yerinde değilse, görsel bir inceleme ile bunu rahatlıkla fark edebilirsiniz. Fakat bu durumda, enstrümanınızı mümkün olan en kısa sürede bir luthier’e götürmeniz gerekir çünkü doğru bir yerleşim ve uygun ekipmanlar olmadan bu işlemi kendi başınıza yapamazsınız. 

Bağlantı Noktalarındaki Açıklıkları Kontrol Edin

Açıklıklar, özellikle sıcaklık veya nemde çok fazla dalgalanma olan şehirlerde veya eyaletlerde yaşayanlar için çelloları ile ilgili yaygın bir sorundur. İşte bu yüzden: yaylı çalgıların üst ve arka plakaları çok özel bir tutkal türü ile yapıştırılmıştır. Bu tutkal, aletin iyi bir şekilde yeniden sökülmesini kolaylaştırırken, enstrümanın bu değişikliklerin bir sonucu olarak açılma olasılığını da arttırır. Bazı açık noktalar çıplak gözle görülebilirken, diğerlerinin aranması gerekebilir.

Bağlantı noktasında açık bir nokta bulmak için, dikişlerin etrafını ince bir kağıt parçası ile takip edin. Kağıt bağlantı noktasının içine kayarsa, açıklığın yerini buldunuz demektir.

Tellerinizi Kontrol Edin  

Bazen, cızırtı ve uğultu sesleri enstrümanınızdan hiç kaynaklanmaz. Hatta genellikle bu sorunların ana nedeni kullandığınız tellerin yıpranmış ya da paslanmış olmasıdır. Böyle durumlarda yay tel üzerinden geçerken istenilenin dışında sesler çıkararak kulağı rahatsız etmeye başlar. 

Bu nedenle eğer çellonuzdan cızırtı ya da uğultu duyuyorsanız, diğer sorunları kontrol etmeden önce en kolay ve çabuk çözülen sorun olan telleri kontrol etmekle işe başlayın. 

Enstrümanınızın Somunlarını Kontrol Edin

Somun olukları çok genişse, enstrümanınızın telleri yan yana hareket edebilir ve açık bir dize çaldığınızda uğultu hissine neden olabilir. Veya, oluk klavyeye doğru daha derindeyse, açık bir dize çalındığında dize de vızıldayabilir.

Her iki durumda da, somun oluğunun sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak için, açık teli vızıldayana kadar oynatın, ardından tırnağınızla somunun kenarındaki ipi aşağı doğru itin. Eğer vızıltı kaybolursa, sorunu buldunuz demektir. Hafif vakalarda, bir tamir atölyesi oluğu kesebilir ve vızıltıyı ortadan kaldırabilir. Aksi takdirde, yeni bir somun yapılması gerekecektir.